Sayın meslektaşlarım,
Artroskopik cerrahi, modern teknolojilerin tıbbi uygulamalara entegre edilmesiyle birlikte her geçen gün gelişen ve yenilenen bir cerrahi işlem olarak ortopedi ve travmatoloji alanında önemli bir yere sahip olmaya başlamıştır. Baş döndürücü hızda ilerleyen bilim; birçok açık cerrahi yöntemin artroskopik cerrahi yönünde evrilmesinin önünü açmıştır. Artroskopik cerrahi her geçen gün popülaritesini artırmakta; daha fazla sayıda ortopedi uzmanı tarafından tercih edilmektedir. Bu tercih, öğrenme eğrisi açık cerrahiye kıyasla daha uzun olan artroskopik cerrahide eğitim ihtiyacını da beraberinde getirmektedir.
Ülkemizde artroskopik cerrahinin öğrenilmesine, geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına öncülük eden çok kıymetli derneklerimiz bulunmaktadır. Bizler de Türk Ortopedi ve Travmatoloji camiasına uzun yıllar hizmet vereceğini, katkı sağlayacağını ümit ettiğimiz ‘Artroskopi Araştırma Derneği’ni (ARADER) kurmuş bulunmaktayız.
Derneğimizin ana misyonu yerel ve uluslararası alanda ortak ilgi alanına sahip meslektaşlarımızın ve farklı disiplinlerden uzmanların gerek fiziksel gerek sanal ortamlarda buluşarak etkileşim içerisinde olacağı, eğitim ve bilimsel faaliyetler açısından iş birliği geliştirebileceği bir ortam yaratmaktır. Artroskopik cerrahinin öğrenilmesinin yanında; artroskopik cerrahi ile ilgili araştırmalar yapmanın, dünya literatüründeki gelişmeleri yakından takip etmenin oldukça önemli olduğunu düşünmekteyiz. Derneğimiz; kalça, diz, ayak bileği ve omuz-dirsek gibi spesifik eklem çalışma grupları oluşturarak ulusal ve uluslararası platformlarda kurslar düzenlemeyi, araştırmalar yapmayı ve bilimsel makaleler üretmeyi amaçlamaktadır. Derneğimize üye olmanın yanında bu çalışma gruplarında yer almak isteyen tüm meslektaşlarımıza ve sağlık profesyonellerine kapılarımız sonuna kadar açıktır. Bilimin gelişmesi için multidisipliner bir yaklaşımın ne kadar önemli olduğunun hepimiz farkındayız. Bu bilinçle, derneğimizin gelişmesi ve üyelerimize bilimsel çalışmalar gerçekleştirebilecekleri ideal ortamların sağlanması için; Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Anatomi, Anesteziyoloji, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği gibi disiplinleri içeren kurullar oluşturduk. Ülkemizde artroskopik cerrahiye gönül vermiş tüm kıymetli meslektaşlarımızı ve diğer disiplinlerden uzmanları derneğimizin çatısı altında, bizimle birlikte çalışmaya ve üretmeye davet ediyoruz.
Büyük bir emek ve özveri ile kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Artroskopi Araştırma Derneği’nin Türk Ortopedi ve Travmatoloji camiasına hayırlı olmasını diliyoruz.
Saygılarımla,
Dr. Baran SARIKAYA
Kurucu Başkan